För Kristina Linåker har det alltid varit självklart att hon skulle jobba på bank, ända sedan hon och hennes äldsta kompis lekte bank med syrrans dragspel som små.
— Ekonomi och bank har varit det självklara valet hela vägen, ända från att jag var liten och genom hela min skolgång, konstaterar Kristina.
Kan du berätta om din resa inom banken?
— När det var dags för mig att söka jobb så sökte jag mig både till Föreningsbanken och Sparbanken. Föreningsbanken var en dag snabbare på att svara, så då blev det att jag började jobba där, säger Kristina och fortsätter:
— I januari 1999 gick Föreningsbanken och Sparbanken ihop och bildade FöreningsSparbanken, som då gick under varumärket Ölands Bank, och då följde jag med på den resan. Det blev som en ny arbetsplats med andra system, nya arbetsuppgifter och kollegor.
Och internutbildningar har det också blivit under resans gång?
— Ja, allt från att i början av min karriär ta körkort på dator, till utbildningar inom privatrådgivning, ledarskap, juridik, försäkringar och pension. Runt 2004-2005 tog jag också min Swedsec-licens. Det har blivit många internutbildningar under årens lopp, men jag vill ju framåt så det har varit en naturlig del av mitt arbetsliv.
Hur ser en vanlig dag ut för dig som privatrådgivare numera?
— Jag jobbar mycket med placeringar och sparande, pensionsgenomgångar med eget sparande och avtalspensioner. Jag jobbar också med bolån och privatlån, vårt tryggapaket med personförsäkringar och sakförsäkringar. I den här rollen är det även viktigt att ha koll på juridiken, till exempel kring bodelning och särkullsbarn. Och hur bankens produkter kan användas i olika fall.
— Det är ett brett jobb och många olika frågor. Det gör också jobbet utmanande, eftersom vissa frågor kan vara komplexa och kräva lite mer undersökning och utredning.
Vad är det bästa med ditt jobb?
— Att få träffa kunder i olika delar och skeenden av livet. Att först träffa en tonåring som fått sitt första jobb och kanske vill börja spara till eget boende. För att senare ses när kunden ska köpa boende och behöver låna till det eller när kunden fått barn. Det kan också handla om rådgivning kring försäkringar, pension eller avtalspension. Längs vägen kan det också bli möte och rådgivning kring bodelning eller att en familjemedlem har avlidit. Jag får vara med om många kunders resa länge och får ta del av deras liv, säger hon och fortsätter:
— Det känns väldigt fint och jag blir nästan lyrisk vissa stunder. Till exempel när jag har hjälpt en kund med ett långsiktigt sparande och kunden har lyckats nå sitt mål med att spara ihop tillräckligt för att kunna köpa sitt eget boende.